Titel: Skrämsel på söndagsjakten.

Meddelare: Skogsarbetare Albert Kempe  År: 1934

Socken/stad: Liden

Vi voro sex bröder, och jag är näst äldst. Och varje söndagsförmiddag skulle vi till skogs. Så var det en av oss som hade särskild otur i skogen. Han fick just aldrig något, medan vi andra bar stora bördor, då vi kommo hem. Men så en söndagsmorgon fick jag höra hur han sköt och sköt, och jag tänkte, att nu skulle jag se efter vad han hade där, då inte jag fick skjuta ett skott. Och då jag kom dit till honom fick jag se, att han hade en järpe i en björk och sköt på. Då jag kom fram ville han, att jag skulle skjuta ett skott på den, och det gjorde jag men då bara slog den ut med vingarna och blev nästan dubbelt så stor, men satt sedan lika stilla. Och så sköt jag ett skott till, då, och då hade vi skjutit tolv skott på den och vi var inte mer än tio meter från den. Men då tänkte jag, att det inte är något att skjuta på, för jag tyckte att det måste vara något annat vi skjutit på.

Men jag hade yxan med, så att jag tog och högg ned björken och den satt tills björken föll i backen. Men då vi kom och skulle ta den, flög den upp i ett träd. Då sköt bror min ett skott till på den, där den satt i granen, men likadant var det. Då ville bror min att jag skulle skjuta ett skott till, men då sade jag, att det inte lönade sig utan att det var bäst vi lydde mor, som just inte var för våra söndagsjakter. Då tog vi en stång och stack åt den, och då flög den - alldeles som en riktig järpe. Men på den fläcken har vi aldrig varit sedan. Med det geväret har tre människor sedan tagit livet av sig. Sedan gick vi just aldrig på jakt om söndagsförmiddagarna inte.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.